Ενθαρρυντικά  αποτελέσματα  από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊου

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca φαίνεται πως είχαν καλά νέα σχετικά με το εμβόλιο πάνω στο οποίο δουλεύουν πυρετωδώς τον τελευταίο καιρό. Αν και ακόμα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για το αποτέλεσμα τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.  “Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά”, δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο.

Φαίνεται πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές που έγιναν απέδειξαν οτι το πειραματικό εμβόλιο της Astra Zeneca κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύσε η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.  Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρα αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν είναι αρκετό το συγκεκριμένο εμβόλιο για να προστατεύσει τον οργανισμό και για τον λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Το σημαντικό είναι οτι δεν προκάλεσε καμία σοβαρή παρενέργεια και  προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής. Μάλιστα προσωρινά στοιχεία έδειξαν ισχυρό αντίσωμα και αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου. Το εμβόλιο σύμφωνα με τους ερευνητές προκάλεσε ήσσονος σημασίας παρενέργειες ορισμένες από τις οποιές μπορεί να περιοριστούν με τη χορήγηση παρακεταμόλης.  Οι συχνότερα αναφερόμενες παρενέργειες ήταν κόπωση και κεφαλαλγίες, ενώ επίσης παρατηρήθηκε πόνος στο σημείο της έγχυσης, μυικό άλγος, αδιαθεσία, ρίγη και αίσθημα πυρετού.

“Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2”. Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου του εμβολίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.

Την ίδια ώρα με αισιοδοξία βλέπουν το ενδεχόμενο να βρεθεί άμεσα το εμβόλιο που θα σώσει ζωές σύμφωνα με τα στελέχη της Astra Zeneca.

“Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca.

Πιθανολογείται οτι μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρχουν διαθέσιμες 1 εκατ. Δόσεις αυτό που όμως κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή είναι το ποιες θα είναι οι ανάγκες μέχρι τότε.

“Σίγουρα θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις γύρω στον Σεπτέμβριο. Αυτό που είναι λιγότερο προβλέψιμο από το μέγεθος της παραγωγής είναι πόσο συχνά θα εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας, συνεπώς πότε θα υπάρξει ένα τέλος”.

 

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up