Εμβόλια κατά του κορωνοϊου – Για πόσο καιρό μας προστατεύουν

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Όσο το καλοκαίρι προχωράει και τα κρούσματα ανεβαίνουν  τόσο περισσότερο η αγωνία χτυπάει κόκκινο. Τελικά τα εμβόλια μας προστατεύουν;

Νέα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρέχουν ισχυρότατη προστασία από τυχόν επιπλοκές και μηδενίζουν, ουσιαστικά, τον κίνδυνο θανάτου .

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στοιχεία της περιόδου από την 21η Ιουνίου μέχρι την 4η Ιουλίου. Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας υπογραμμίζει ότι «τα σκευάσματα κατά της covid 19, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου, προστατεύουν σε ποσοστό που αγγίζει το 80% από την μόλυνση και σε ποσοστό 100% σε ό,τι αφορά τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις επί της υγείας των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας”.

«Τα στοιχεία αυτά, τα οποία επιβεβαιώνουν και σειρά προηγούμενων διεθνών ερευνών, δείχνουν ότι τα εμβόλια που διαθέτουμε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη των βαρύτερων μορφών της ασθένειας-υπο την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος- και ότι είναι και αποτελεσματικά, επίσης, στην πρόληψη της μόλυνσης», δήλωσε ο Σίλβιο Μπρουζαφέρο, πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι – παγκοσμίως – σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μας προστατεύουν τα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού δίνει την δική του εκδοχή με αναρτησή του στο Facebook.

«Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού.

Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβόλια Moderna και Pfizer έδειξαν ότι και τα δύο θα μας προστατεύουν για τουλάχιστον έξι μήνες. Μια πιο πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature δείχνει πως τα εμβόλια mRNA μπορεί να είναι προστατευτικά για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Τι αξιολογήθηκε σε αυτή τη μελέτη της επίκτητης ανοσίας με τον εμβολιασμό και πώς συσχετίζεται με την φυσική ανοσία μετά τη λοίμωξη από τον ιό;

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα της ίδιας ομάδας, όπου είχαν δει ότι οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει COVID-19 είχαν ανοσοκύτταρα (στο μυελό των οστών τους) για τουλάχιστον 8 μήνες μετά τη μόλυνση (DOI: 10.1038/s41586-021-03647-4).

Οι ερευνητές, λοιπόν, αξιολόγησαν πώς συσχετίζεται η φυσική και η επίκτητη ανοσία.

Παρακολούθησαν λοιπόν την κυτταρική ανοσία, παίρνοντας δείγματα από τους λεμφαδένες, σε μια ομάδα από 14 ενήλικες που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Έγινε συλλογή δειγμάτων σε πολλαπλά και τακτά χρονικά διαστήματα (στις 3, 4, 5, 7 και 15 εβδομάδες) μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Να πούμε εδώ πως στους λεμφαδένες έχουμε τα λεγόμενα βλαστικά κέντρα, στα οποία τα ανοσοκύτταρα ‘μαθαίνουν’ να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται – στην περίπτωση του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό – στην πρωτεΐνη ακίδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όχι μόνο σε αυτές τις 15 εβδομάδες, αλλά ακόμα και μετά το πέρας της μελέτης, δεν είχαν σημάδια επιβράδυνσης της βλαστικής δραστηριότητας στους λεμφαδένες των εμβολιασμένων.

Δηλαδή, η εργασία βρήκε σταθερά χαρακτηριστικά μιας ισχυρής κυτταρικής παραγωγής. Αυτό μεταφράζεται σε επίμονη κυτταρική μνήμης και ανοσοαπόκρισης κατά του κορωνοϊού, που θα μπορούσε να είναι προστατευτική για τα επόμενα χρόνια.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα ευρήματα μας δίνουν στοιχεία πως τα περισσότερα άτομα που έχουν κάνει mRNA εμβόλια μπορεί να μην χρειάζονται πρόσθετο εμβόλιο για αρκετό καιρό, εκτός εάν το SARS-CoV-2 εξελιχθεί σε νέες μορφές ή παραλλαγές, που μπορούν να αποφύγουν την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εμβολιαστούμε: για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του κορωνοϊού, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστούν ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις».

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up