Γιατί το τεστ κορονοϊού γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Την ώρα που όλοι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας  έχουν “ριχτεί” στη μάχη για να σώσουν όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους είναι δεδομένο οτι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να μείνουμε στη θαλπωρή του σπιτιού μας. Η ζωή μας άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη, η ψυχολογία μας στην καλύτερη περίπτωση έχει σκαμπανεβάσματα, στη χειρότερη περνάμε μια μορφή κατάθλιψης. Και είναι λογικό, ένας «ύπουλος» εχθρός μας πολεμάει και αυτό μας δημιουργεί άγχος, φόβο και ανησυχία. Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες η έγκυρη ενημέρωση από ανθρώπους που δεν κινδυνολογούν είναι η ασπίδα μας. Έχουμε ανάγκη να ακούμε τα πραγματικά περιστατικά. Να μαθαίνουμε τα πάντα στην αληθινή τους διάσταση. Είναι εγκληματικό και ανήθικο αυτή τη στιγμή να διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις.

Αυτό ακριβώς προσπάθησα να κάνω με τον κ. Σπύρο Πουρνάρα, καθηγητή μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών που εργάζεται στο  Αττικό  νοσοκομείο. Προσπάθησα να κάνουμε μια απλή, ειλικρινή κουβέντα. Δεν σας κρύβω οτι μ’ έκανε να νιώσω καλύτερα καθώς εισέπραξα μια θετικότητα από πλευράς του σε όσα τον ρώτησα.

«Μέχρι τώρα το σύστημα υγείας έχει ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες που υπάρχουν εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοιού. Εμείς εδώ στο Αττικό είμαστε σε  ετοιμότητα και για τις επόμενες ημέρες, που ίσως τα πράγματα δυσκολέψουν. Το προσωπικό υγείας στην πλειονότητά του αντιμετωπίζει την κατάσταση με ενθουσιασμό και διάθεση, είναι έτοιμο να βοηθήσει τους ασθενείς. Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιες απώλειες ανθρώπων και είναι αναμενόμενο. Γενικά δεν έχουμε πολλά επιβεβαιωμένα δεδομένα για τον ιό, παρά μόνο ότι η επικινδυνότητά του είναι αυξημένη, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες.

Αν και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τηρούνται ευλαβικά όλα τα μέτρα ασφαλείας, πάντα είναι πιθανό κάποιος να κολλήσει τον ιό. Χθες μια γιατρός μας βγήκε θετική στο τεστ και φυσικά είναι στο σπίτι της σε καραντίνα. Ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως σποραδικά και σε άλλα νοσοκομεία».

Ο αριθμός των κρουσμάτων που μαθαίνουμε καθημερινά, τι απόκλιση μπορεί να έχει όμως από την πραγματικότητα; Ο κ. Πουρνάρας μας εξηγεί ότι τα καθημερινά κρούσματα πρέπει να είναι περίπου δεκαπλάσια από εκείνα που διαγιγνώσκονται, επειδή απλώς είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, όπως συμβαίνει συχνά στα παιδιά. Και κάπου εδώ προκύπτει πάντα το εύλογο ερώτημα γιατί δεν υποβάλλονται σε τεστ περισσότεροι άνθρωποι έτσι ώστε να μπορέσουμε να το ελέγξουμε σε μεγαλύτερο βαθμό όλο αυτό το κύμα κρουσμάτων που καθημερινά εξαπλώνεται στην Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή για να υποβληθεί κάποιος στο τεστ πρέπει να έχει σχετικά υψηλό πυρετό και έντονα συμπτώματα. Είναι δύσκολο να αυξηθούν τα τεστ διότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιδραστηρίων, σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε προσπαθούμε να τα αξιοποιούμε στα πραγματικά σοβαρά περιστατικά και όχι για προληπτικούς λόγους. Πάντως αν υπάρξει διαθεσιμότητα αντιδραστηρίων, θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ, όπως συνιστά και ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Χθες στο Αττικό εξετάσαμε με μοριακή μέθοδο δείγματα 23 ασθενών και βγήκε θετικός μόνο ένας, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα επιβεβαιωμένο. Προχθές κάναμε 47 τεστ και βγήκαν τα 2 θετικά, με ταξιδιωτικό ιστορικό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κορωνοϊός ακόμη αυτή τη στιγμή δεν είναι το κύριο αίτιο πυρετού στην Ελλάδα.

Μακάρι να συνεχίσουν στην χώρα μας τα κρούσματα να έχουν το σημερινό ρυθμό, που δεν είναι πολύ υψηλός, αλλά αναμένεται να αυξηθεί. Σίγουρα θα είναι ενδεικτική η επόμενη εβδομάδα, κατά την διάρκεια της οποίας θα φανεί και η αποτελεσματικότητα του μέτρου των κλειστών σχολείων».

 

Photo by David Veksler

 

 

 

 

 

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up