Αντιμετωπίστε το άγχος της εμμηνόπαυσης με φυσικούς τρόπους

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν τα 40 και τα 50 τους και οδεύουν προς την εμμηνόπαυση, μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων τους και αυτή η διαδικασία συχνά παράγει συναισθήματα άγχους. Το αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων είναι εκτός από το άγχος, η κακή διάθεση και τα αρνητικά συναισθήματα. Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων οδηγούν σε μεταβολές τους νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταδίδουν τα νευρικά ερεθισμάτα) όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη και η μελατονίνη, που παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς νιώθουμε. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες θα βιώσουν πιο αισθητά άγχος ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Με την βοήθεια του Nutritional Therapist Χρήστου Τσεκούρα θα μάθουμε ορισμένους φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του άγχους. 

“Πριν σας ενημερώσουμε για κάποιες προτάσεις με συγκεκριμένα φυσικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του άγχους, υπάρχουν σημαντικές διατροφικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής της ζωής. Ίσως το πιο σημαντικό είναι απλά να αυξηθεί η κατανάλωση των φυτικών τροφών, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ζωικών τροφών. Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικής προέλευσης ουσίες που είναι σε θέση να συνδέονται ασθενώς με τους υποδοχείς οιστρογόνων”.

Τα τρόφιμα που περιέχουν σόγια και οι σπόροι λιναριού περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, αλλά και πολλές άλλες τροφές όπως τα μήλα, τα καρότα, το μάραθο, σέλινο, μαϊντανός, όσπρια περιέχουν επίσης φυτοοιστρογόνα, απλά είναι σε μικρότερες ποσότητες.

Οι εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, φαίνεται να συμβαίνουν λιγότερο συχνά σε γυναίκες που καταναλώνουν τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης πλούσια σε φυτοιστρογόνα. Επιπλέον, μια τέτοια διατροφή είναι πολλά υποσχόμενη για την πρόληψη σοβαρών  ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει οτι  είναι  χαμηλότερη η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και της καρδιακής νόσου στις γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα.

 Τα ιχθυέλαια

 Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHA έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με πολλούς διαφορετικούς τύπους ψυχολογικών διαταραχών, που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη), μεταιχμιακή διαταραχή της προσωπικότητας, και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα (ADHD).

 Τα αποτελέσματα από μελέτες σε μετ’ εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξαν  ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2009 που διεξάγονται στο Κεμπέκ του Καναδά, 120 γυναίκες που ήταν σε εμμηνόπαυση έλαβαν είτε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου παροχή 1.200 mg της EPA + DHA ή εικονικό φάρμακο για οκτώ εβδομάδες. Το βασικό επίπεδο των εξάψεων ήταν κατά μέσο όρο 2,8 ανά ημέρα. Μετά από οκτώ εβδομάδες, ο ρυθμός των εξάψεων μειώθηκε κατά 55% στην ομάδα με λήψη ΕΡΑ + DHA. Τα Ψάρια στη διατροφή συσχετίστηκαν επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και τη διάθεση.

 Black cohosh και Βαλσαμόχαρτο

 Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, το black cohosh (Cimicifuga racemosa) έχει αναδειχθεί ως το πιο αποτελεσματικό από τα φυτικά συμπληρώματα για την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Τα ευρήματα σε μελέτες για το black cohosh και μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και κυρίως των εξάψεων. Φαίνεται επίσης να είναι χρήσιμο για τη μείωση του άγχους, καθώς και τα συμπτώματα του όπως αίσθημα παλμών της καρδιάς.

 Ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει μαύρο εκχύλισμα cohosh σε συνδυασμό με άλλα εκχυλίσματα βοτάνων, όπως βαλσαμόχορτο, κόκκινο τριφύλλι, η σόγια και αγνό μούρων. Από αυτά, το βαλσαμόχορτο αξίζει κάποια πρόσθετη προσοχή.

Επιλέξτε ένα από τα ακόλουθα για γενική ανακούφιση των συμπτωμάτων:

Μαύρο εκχύλισμα cohosh: Η δοσολογία του εκχυλίσματος που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των κλινικών μελετών ήταν 2 mg δύο φορές την ημέρα.

Εκχύλισμα βαλσαμόχορτου από  900 έως 1.800 mg ημερησίως

 Τελικά Σχόλια

 Αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος μπορεί να αποτελούν βασική παράμετρο σε πολλές περιπτώσεις του άγχους. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τα αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος σε άτομα με άγχος:

 1. Το αλκοόλ
 2. Η καφεΐνη
 3. Η ζάχαρη
 4. Ανεπάρκεια σε βιταμίνες Β
 5. Ανεπάρκεια ασβεστίου ή μαγνησίου
 6. Αλλεργιογόνων τρόφιμα

Στην πραγματικότητα, κάτι τόσο απλό όσο εξαλείφοντας τον καφέ μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα του άγχους. Η σύσταση αυτή μπορεί να φαίνεται πολύ απλή για να είναι έγκυρη, αλλά σημαντικά κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο!

fisiokinesis.gr

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • chat
  Προσθήκη σχολίου
  keyboard_arrow_up