Χρήσεις Ιπποφαούς

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Χρήσεις στη διατροφή

Το πιο σύνηθες καταναλωτικό προϊόν που υπάρχει στη αγορά είναι ο καρπός του φυτού σε αποξηραμένη μορφή. Ο καρπός έχει όξινη γεύση και είναι δυσάρεστος να φαγωθεί για αυτό καταναλώνεται συνήθως αναμιγμένος με άλλα φρούτα, γιαούρτι, κτλ. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί σαν έγχυμα ή αφέψημα μαζί με αποξηραμένα φύλλα του φυτού.

Δύο άλλα προϊόντα που προκύπτουν από τη μεταποίηση του καρπού είναι τα έλαια του ιπποφαούς (έλαιο της σάρκας του καρπού και έλαιο των σπόρων). Τα έλαια του φυτού, που προκύπτουν από την έκθλιψη των καρπών του περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του οργανισμού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό). Υπάρχει επίσης συμπυκνωμένος χυμός, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο.

Τέλος σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα κυκλοφορούν κάψουλες ιπποφαούς. Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.

 

Χρήσεις στη βιομηχανία καλλυντικών Το έλαιο του ιπποφαούς χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία για παράγωγη προϊόντων όπως: Αντηλιακά, αντιρυτιδικά, αντιγηραντικά , σαμπουάν ,ενυδατικές λοσιόν, κρέμες προσώπου, κραγιόν, αντιπιτυριδικά, κρέμες για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών, για την φροντίδα του στήθους των γυναικών που θηλάζουν και για κρέμες μετά το ξύρισμα.

Θρεπτικές και βιοδραστικές ενώσεις στα φύλλα του Ιπποφαούς

Όλα τα μέρη του ιπποφαούς θα μπορούσαν να είναι μια καλή πηγή ενός μεγάλου αριθμού βιοδραστικών ενώσεων.

Φύλλα Ιπποφαούς

Τα φύλλα έχουν αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά, ιδίως φαινολικά. Αυτές οι ουσίες στα φύλλα εκπροσωπούνται από φλαβονόλες, λευκοανθοκυανιδίνες, (-)επικατεχίνη, (+) γαλλοκατεχίνη, (-) επιγαλλοκατεχίνη και γαλλικό οξύ.

διαπίστωσαν ότι τα φρέσκα φύλλα ιπποφαούς είναι πλούσια σε ολικά καροτενοειδή (26,3 mg/100g) και χλωροφύλλη (98,8 mg/100g), λαμβάνοντας  υπόψη ότι τα αποξηραμένα φύλλα περιέχουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες βιοδραστικών ενώσεων σε σύγκριση με τα συνήθη λαχανικά που καταναλώνονται. Επίσης, τα φύλλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών (20,7%), αμινοξέων (λυσίνη 0,73%, 0,13% μεθειονίνη και κυστίνη) (Biswas et al.,2010:707- 714), μεταλλικών στοιχείων (Ca, Mg και Κ), φολικό οξύ, κατεχίνες, εστεροποιημένες στερόλες, και τρπερπενόλες ισοπρενόλες (Suryakumar G., Gupta A. 2011, 138: 268-278, Guan et al.,2005 70: E514-E518). Επίσης, περιέχουν κουμαρίνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του τριχοειδή, έχει στυπτικές και αντιπηκτικές λειτουργίες, αντισπασμωδικές, δρα κατά της λεύκης, κατά της ογκογέννεσης, κατά του μουδιάσματος, ως αντιπυρετικό και μπορεί να ρυθμίσει διαταραχές της χοληδόχου κύστης. Υπάρχουν επίσης τριτερπένια, των οποίων αντιπρόσωπος είναι το ουρσολικό οξύ το οποίο έχει μια επίδραση παρόμοια με εκείνη του φλοιού των επινεφριδίων ορμονών (ACH). Μπορεί να ελέγχουν τις δράσεις του νατρίου (Na+) και χλωρίου (CI-) in vivo, αλλά δεν αναστέλλουν το μεταβολισμό του καλίου και μπορούν να θεραπεύσουν την ηλιοκαμμένη επιδερμίδα (Hypocorticoidism), καθώς και άλλες πληγές, έλκη και φλεγμονές.

 

Ευεργετικότητα των Λιπαρών του Ιπποφαούς –

Συμπεριφορά ως λειτουργικά συστατικά Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε ως φάρμακο το ιπποφαές. Το 1977, επίσημα για πρώτη φορά αναφέρεται στην κινεζική Φαρμακοποιία από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας (Editorial Board of Pharmacopoeia of the P. R. China 1977. Pharmacopeia of the People’s Republic of China. People’s Medical Publishing House, Beijing). Από το 1985, εν τω μεταξύ, η φαρμακευτική έρευνα για το ιπποφαές έχει λάβει πολλή προσοχή στην Κίνα. Οι ιατρικές τιμές της έχουν δει τα τελευταία χρόνια μεγάλες προόδους και διαδηλώσεις (Jiangsu New Medical College 1977. Traditional Chinese Medical Dictionary. Shanghai People’s Medical Publishing House, Shanghai, Xu Mingyu et al., 1991)

To ιπποφαές περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες με φαρμακολογική δράση στο καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα, κατά της άνοιας, της φλεγμονής ενώ έχει αποτελέσματα και κατά της ακτινοβολίας, κλπ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η έρευνα για τα φάρμακα και την υγεία απ’τα προϊόντα Ιπποφαούς έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και έχουν αποκτηθεί από αυτό πολλά οικονομικά οφέλη στην Κίνα.

Η έλλειψη των βασικών λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ (ωμέγα-9), παλμιτελαϊκό οξύ (ωμέγα-7), παλμιτικό οξύ και λινελαϊκό οξύ (ωμέγα-6)) από τη διατροφή, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, σχετίζεται με την ανεπαρκή λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού που σχετίζονται με το μεταβολισμό, όπως είναι το καρδιολογικό, το νευρολογικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η συμπλήρωση της διατροφής με τα βασικά λιπαρά οξέα, βοηθά στη σωστή ορμονική παραγωγή και στη μείωση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης (LDL), καθώς και στην υγεία του δέρματος. Η ποσότητα που λαμβάνεται συνήθως από την τροφή είναι μικρή σε σχέση με την απαιτούμενη και ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να καταστρέψει τα πολύτιμα αυτά συστατικά. Το ιπποφαές από την φύση του περιέχει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες των Ωμέγα και συσκευάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρονται τα λιπαρά οξέα ακέραια στον οργανισμό μας.

 

Άλλα Δυνητικά οφέλη του Ιπποφαούς για την υγεία του ανθρώπου

Οι καρποί του ιπποφαούς είναι παραδοσιακά γνωστοί για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες καθώς και την υψηλή θρεπτική τους αξία. Παρόλο, που χρησιμοποιούνται για αιώνες στην Ευρώπη και την Ασία, έχουν πρόσφατα κερδίσει την παγκόσμια προσοχή κυρίως για τις θρεπτικές και ιατρικές τους αξίες. Χρησιμοποιούνται σε περίπου διακόσια βιομηχανικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των σωστικών φαρμάκων και βοτάνων για τη θεραπεία καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, ελκών, ηπατικών διαταραχών, εγκαυμάτων και εγκεφαλικών διαταραχών. Ορισμένα οφέλη για την υγεία που αναφέρονται για το ιπποφαές περιλαμβάνουν: αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ανακούφιση από τον πόνο, προώθηση της αναγέννησης ιστού, τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, τα φύλλα και τα άνθη χρησιμοποιούνται για αρθρίτιδα, γαστρεντερικό έλκος, δερματικά εξανθήματα και ερεθισμούς. Επιπλέον, προωθούν την ανάκτηση των τραυματισμών του δέρματος και υποστηρίζουν την επούλωση των διαταραχών του, ενώ έδειξαν ανασταλτικές επιδράσεις κατά του Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus και Enterococcus faecalis.

To τσάι που παράγεται από τα φύλλα συνήθως χρησιμοποιείται για τη μείωση της πίεσης και της χοληστερόλης και για αύξηση της γονιμότητας.

Το αφέψημα από Ιπποφαές εφαρμόζεται σε εγκαύματα από τον ήλιο για να μειώσει πιθανά πρηξίματα, ερεθισμούς και για να επιταχύνει την επούλωση.

Εκχυλίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακμή, τσιμπήματα εντόμων και εγκαύματα από τον ήλιο.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα στην Ινδία με επικεφαλής τον HC Goel (Τμήμα Ραδιοβιολογίας, Ινστιτούτο Πυρηνικής Ιατρικής και Σχετικών 63 Επιστημών στο Δελχί) έχει εκδώσει αρκετές εκθέσεις σχετικά με την ικανότητα του εκχυλίσματος Ιπποφαούς (αλκοολικό εκχύλισμα που περιλαμβάνει κυρίως φλαβονοειδή) να προστατεύσει τον μυελό των οστών από πιθανές βλάβες εξαιτίας της ακτινοβολίας. Η ομάδα του επίσης έδειξε ότι το εκχύλισμα μπορεί να επιταχύνει την αναπαραγωγή των κυττάρων του μυελού των οστών. Στην Κίνα, μια μελέτη έδειξε ταχύτερη αποκατάσταση του αιμοποιητικού συστήματος μετά από ισχυρή χημειοθεραπεία (με Φθοροουρακίλη) σε ποντικούς στους οποίους είχε χορηγηθεί έλαιο Ιπποφαούς.

 

Διατροφικές Εφαρμογές

Λόγω των λειτουργικών ιδιοτήτων τους και της μοναδικής γεύσης και αρώματος, οι καρποί μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία για να κάνουν χυμό, καραμέλες, ζελέδες, μαρμελάδες, αλκοολούχα ή μη αλκοολούχα ποτά ή να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκχυλισμάτων τσαγιού, σκόνης τσαγιού ή καλλυντικών

 

Φαρμακευτικές χρήσεις

Τα φλαβονοειδή του ιπποφαούς (κυρίως από την πούλπα του καρπού αλλά και τα φύλλα) και τα έλαια (κυρίως από τους σπόρους αλλά και τη φλούδα του καρπού) είναι τα δύο συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικές χρήσεις. Έτσι για παράδειγμα το προϊόν εκχυλίσματος φλαβονοειδούς περιλαμβάνει 80% φλαβονοειδή και το υπόλοιπο 20% είναι έλαια, βιταμίνη Ο και άλλα συστατικά. Μερικές φορές το εκχύλισμα φλαβονοειδούς συνδυάζεται με ένα εκχύλισμα ελαίου. Για παράδειγμα μια κάψουλα ελαίου φλαβονοειδούς (παρασκευάζεται με την ανάμιξη εκχυλίσματος φλαβονοειδούς και εκχυλίσματος ελαίου σε μαλακή κάψουλα ζελατίνης) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαθέσιμα προϊόντα / Καταναλωτικά προϊόντα

Παρά την εξαιρετικά όξινη φύση και την εξωτική γεύση τους, οι καρποί του ιπποφαούς έχουν ένα καλό δυναμικό για την παραγωγή διαφόρων επεξεργασμένων προϊόντων, όπως έτοιμα ποτά για σερβίρισμα, σκουός, σιρόπι, μαρμελάδα και ζελέ. Συνετή ανάμειξη χυμού / πολτού ιπποφαούς με άλλα φρούτα, όπως παπάγια, μήλο και πορτοκάλι σε διαφορετικές αναλογίες θα μπορούσε να είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για την επεξεργασία του και για την ελαχιστοποίηση της στυπτικότητας. Προϊόντα για την αγορά από το φάσμα ελαίου του ιπποφαούς, από το χυμό και πρόσθετα τροφίμων σε καραμέλες, ζελέδες, καλλυντικά και σαμπουάν. Το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει πίτες, μαρμελάδες, λοσιόν και λικέρ. Ο χυμός ή ο πολτός έχει άλλες πιθανές εφαρμογές σε τρόφιμα ή ποτά. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία, χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συστατικό σε παιδικές τροφές. Ποτά φρούτων ήταν μεταξύ των πρώτων προϊόντων ιπποφαούς που αναπτύχθηκαν στην Κίνα. Το ιπποφαές ως χυμός είναι επίσης δημοφιλής στη Γερμανία, τη Σκανδιναβία και τις σκανδιναβικές χώρες. Παρέχει ένα θρεπτικό ποτό, πλούσιο σε βιταμίνη Ο και καροτένια.

Για τα στρατεύματά της που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ο Οργανισμός Άμυνας Ανάπτυξης έρευνας της Ινδίας έχει καταρτισθεί σε ένα εργοστάσιο Leh για την κατασκευή ενός πολυβιταμινούχου φυτικού ποτού που βασίζεται στο χυμό του sea buckthorn. Τα σπορέλαια και o πολτός έχουν θρεπτικές ιδιότητες που διαφέρουν κάτω από διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας. Τα έλαια χρησιμοποιούνται ως πηγή συστατικών σε πολλά εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Μαρμελάδα από καρπούς, προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση από τον πολτό, χυμός, έλαιο πολτού, έλαιο σπόρων, κρέμα και χρωστικές ουσίες είναι τα κύρια προϊόντα του εμπορίου από τους καρπούς. Η βιβλιογραφία που περιγράφει το σχηματισμό αυτών των προϊόντων είναι τόσο διάσπαρτη και περιορισμένη. Λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας και της αυξανόμενης ζήτησης, θα μπορούσε να προταθεί ότι οι καρποί του ιπποφαούς μπορούν να διερευνηθούν για χρήσεις σε διαφορετικά είδη τροφίμων, όπως μαρμελάδες, χυμούς, ποτά, κλπ. για την τιμή- προσθήκης.

Παραγωγή προϊόντων από Ιπποφαές

Ακολουθεί ένα διάγραμμα μιας μεθόδου επεξεργασίας η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να διαχωριστούν τα ωφέλιμα τμήματα του καρπού, αποδίδοντας τα βασικά συστατικά του χυμού, αποξηραμένους καρπούς και το έλαιο από την πούλπα και το σπόρο. Τα υπολείμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωική τροφή υψηλής αξίας. Νέες τεχνολογίες, όπως η υπερκρίσιμη εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα, χρησιμοποιούνται πλέον στην Κίνα ώστε να παραχθούν έλαια με υψηλή απόδοση.

 

Προϊόντα Ιπποφαούς

Από τότε που ανακαλύφθηκε η διατροφική αξία του Ιπποφαούς, εκατοντάδες προϊόντα έχουν δημιουργηθεί από τον καρπό, το έλαιο, τα φύλλα, το φλοιό αλλά και τα εκχυλίσματα αυτών. Στην Ευρώπη χυμός Ιπποφαούς, γλυκίσματα, ζελέ, λικέρ, ταμπλέτες βιταμίνης C και παγωτό υπάρχουν διαθέσιμα. Έλαια και εκχυλίσματα ελαίων είναι τα πιο σημαντικά προϊόντα Ιπποφαούς που παράγονται στη Ρωσία. Τα έλαια μετά από ειδική επεξεργασία πωλούνται ως βασικά έλαια για μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών και θεραπευτικών χρήσεων.

Οι χυμοί είναι από τα πρώτα προϊόντα ιπποφαούς που άρχισαν να παράγονται στην Κίνα. Οι χυμοί αυτοί είχαν μεγάλη ζήτηση και μεγάλη αποδοχή από τους καταναλωτές. Πολύ γρήγορα απέκτησαν τη φήμη ως χυμοί με ευχάριστη γεύση αλλά και επίσης με υψηλή διατροφική αξία οι οποίοι ενισχύουν την αντοχή και τη ζωτικότητα. Οι χυμοί Ιπποφαούς είναι επίσης δημοφιλείς στη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι εφαρμογές σε καλλυντικά είναι δημοφιλείς στη Ρωσία και την Κίνα. Στη Ρωσία καρποί ιπποφαούς χρησιμοποιούνται για ιδίας παραγωγής καλλυντικά. Διάφορες συνταγές για ενυδατικές λοσιόν, έλεγχο της πιτυρίδας και μείωση της τριχόπτωσης είναι γνωστές στη Ρωσία.

Τα έλαια ιπποφαούς περιέχουν σε υψηλή περιεκτικότητα παλμιτολεϊκό οξύ. Αυτό το σπάνιο λιπαρό οξύ είναι συστατικό του λίπους του δέρματος και μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στην επούλωση πληγών. Είναι γενικά αποδεκτό στην βιομηχανία της κοσμετολογίας (καλλυντικά) ότι τα έλαια ιπποφαούς έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά 82 αντιγήρανσης με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σε πολλές κρέμες περιποίησης προσώπου στην Ασία και την Ευρώπη. Επίσης πολλά προϊόντα προστασίας από τον ήλιο προέρχονται από Ιπποφαές.

 

Ρόφημα  Ιπποφαούς

Μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου περιέχονται στα φύλλα του Ιπποφαούς. Όπως επίσης και β-καροτίνη, φλαβονοειδή, λυκοπένιο, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε. Έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Περαιτέρω έρευνες έχουν βρει ότι το λυκοπένιο στη διατροφή μας μειώνει τις πιθανότητες για προστάτη και καρκίνο του στομάχου και του εντέρου. Τα φύλλα περιλαμβάνουν έως και 24% πρωτεΐνες. Μετά από 15 λεπτά σε ζεστό νερό, τα φύλλα μας δίνουν το τσάι ιπποφαούς το οποίο είναι ένα υγιεινό αφέψημα με ελαφριά γεύση.

Το τσάι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων β-καροτίνη, φλαβονοειδή, φολικό οξύ, κατεχίνες, φερουλικό οξύ, σαλικυκλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνη και ελαϊκό οξύ. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικά προσφέρει τα Εικόνα 22 Τσάι από φύλλα ιπποφαούς παρακάτω οφέλη: Ενίσχυση του ανοσοποιητικού www.clickatlife.gr συστήματος, μείωση της χοληστερόλης, υγεία ματιών, βοήθεια της καρδιαγγειακής λειτουργίας, ενδυνάμωση οστών, ενδυνάμωση μυών, αντιφλεγμονώδη λειτουργία, ρύθμιση ενδοκρινικού συστήματος, ανακούφιση πόνου, αναζωογόνηση δέρματος και ενίσχυση των βλεννογόνων.

 

Ιστορικά στοιχεία

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές (αρχ. ιππόφαος, ιππόφεως, ιπποφανής) χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό.

Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας. Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda (σ.σ. ένα είδος προληπτικής ιατρικής), ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής.

Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Θρεπτική αξία

Με βάση την ανάλυση του φυτού και των καρπών του, το ιπποφαές συμπεριλαμβάνεται δίκαια στην κατηγορία των υπερτροφών. Το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες. «Οι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Είναι ένα φυτό που βοηθάει πάρα πολύ στην τόνωση, ευεξία και ενέργεια του ανθρώπινου οργανισμού, τη γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος». Το κύριο παράγωγο του ιπποφαούς είναι το έλαιο του φυτού, που παράγεται από τους καρπούς με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Πέρα από συμπλήρωμα διατροφής, το ιπποφαές χρησιμοποιείται ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ, από τους καρπούς του οι ίδιοι παρασκευάζουν χυμούς και μαρμελάδες. Μπορεί, επίσης, να το βρει κανείς στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και φαρμακεία στην Ιεράπετρα σε μορφή αποξηραμένου φυτού, σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, αλλά και σε κάψουλες.

Ιπποφαές και υγεία

Σε θεραπευτικές μεθόδους με χρήση φυτικών φαρμάκων, το Ιπποφαές έχει εξέχουσα θέση αφού έχει πολλές χρήσεις. Τα φύλλα και τα άνθη χρησιμοποιούνται για την αρθρίτιδα, γαστρεντερικό έλκος, δερματικά εξανθήματα και ερεθισμούς. Επίσης έχει βρεθεί ότι προστατεύει από θανατηφόρες ακτινοβολίες.

Το τσάι που παράγεται από τα φύλλα περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και λιπαρά οξέα. Το τσάι συνήθως χρησιμοποιείται για τη μείωση της πίεσης, μείωση της χοληστερόλης και αύξηση της γονιμότητας.

Οι καρποί του Ιπποφαούς χρησιμοποιούνται για την προστασία από δερματικές μολύνσεις, βελτίωση της όρασης και επιβράδυνση της γήρανσης. Το αφέψημα από Ιπποφαές εφαρμόζεται σε εγκαύματα από τον ήλιο για να μειώσει πιθανά πρηξίματα, ερεθισμούς και για να επιταχύνει την επούλωση. Έλαιο σπόρων ή καρπών χρησιμοποιείται για το άσθμα, τη στηθάγχη, μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης, ως αντιοξειδωτικό και ως αποχρεμπτικό, αντιυπερτασικό και βοηθά στην επούλωση του γαστρικού έλκους. Έλαιο Ιπποφαές χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για να επιβραδύνει τη βαθμιαία νοητική ανεπάρκεια που πιθανά να παρατηρείται κατά τη γήρανση. Χρησιμοποιείται επίσης για να μειώσει τις επιπτώσεις του καρκίνου αλλά και των μεθόδων θεραπείας του καρκίνου. Χρησιμοποιείται και στη θεραπεία γαστρεντερικού έλκους, GERD, στομαχικών διαταραχών, δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.

Χυμός (Smoothie) Ιπποφαές με αχλάδι

2 αχλάδια, κουταλιές χυμός Ιπποφαές, πολύ λίγο νερό

 Ιπποφαές αφέψημα

Χρησιμοποιούμε 5 έως 8 αποξηραμένα φυλλαράκια για μία κούπα. Αφού το αφέψημα πάρει μια βράση, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στο μπρίκι για περίπου 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε.

Γιαούρτι με Ιπποφαές, αμύγδαλα και Goji Berry

Ανακατεύουμε καλά χυμό Ιπποφαές με γιαούρτι, προσθέτουμε λίγους αποξηραμένους καρπούς, Ιπποφαές, αμύγδαλα, λίγο επιπλέον χυμό από πάνω και τέλος Goji berry.

Κουλουράκια με Ιπποφαές

1/2 της κούπας βούτυρο, 115 γρ. τυρί φιλαδέλφεια, 1 κούπα ζάχαρη ,4 κουταλάκια χυμό Ιπποφαές, 2 κούπες αλεύρι, 1 κουταλάκι Baking powder, Μισό κουταλάκι αλάτι, Μισό κουταλάκι ζάχαρη άχνη.

 

 

 

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up