Η Διατροφική Αξία του Ιπποφαούς

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ

Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη Ο από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο.

Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του καλαμποκιού, της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο) τα οποία είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προσφέρει στον οργανισμό πλήθος από ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6 , ω-7 και ω-9.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Το ιπποφαές περιέχει υψηλές ποσότητες καροτενοειδών όπως β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.

Η ευεργετικότητα του Ιπποφαούς μπορεί να συνοψισθεί στα παρακάτω:

  • Προσδίδει ευεξία
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  • Μειώνει τις φλεγμονές
  • Λειτουργεί ως φυσικό αντιθρομβωτικό
  • Προσφέρει κυτταρική αναζωογόνηση 54
  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία
  • Βελτιώνει τη λειτουργία εγκεφάλου και νευρικού συστήματος
  • Λειτουργεί ως ενισχυτής του ανοσοποιητικού
  • Βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος από εγκαύματα
  • Βελτιώνει την εμφάνιση και την χροιά του δέρματος

 

Βιταμίνες

Ο οργανισμός είναι ικανός να παράγει κάποιες βιταμίνες από μόνος του, αλλά όχι μέταλλα. Ελλείψει μετάλλων, οι βιταμίνες είναι άνευ αξίας. Το έλαιον του ιπποφαούς, είναι συνταιριασμένο από τη φύση για τις καλύτερες αποδόσεις των βιταμινών και μετάλλων μεταξύ τους, προσφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την ζωτικότητα και την υγεία. Φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Ρυθμίζουν την αξιολόγηση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των μεταλλικών στοιχείων και αυξάνουν την αντοχή του οργανισμού στις ασθένειες και το άγχος. 55 Το έλαιο του ιπποφαούς είναι πλούσιο σε βιταμίνες καθώς περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Χωρίζονται σε υδροδιαλυτές και λιποδιαλυτές.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Οι βιταμίνες αυτές περιλαμβάνουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, δηλαδή τη θειαμίνη (Βι), τη ριβοφλαβίνη (Β:), τη νιασίνη ή νικοτινικό οξύ (Β3), τη πυριδοξίνη, το παντοθενικό οξύ, το φυλικό οξύ, την βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη), τη βιοτίνη καθώς και τη βιταμίνη Ο ή ασκορβικό οξύ. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται εκτός από μερικές εξαιρέσεις σε σημαντικές ποσότητες. Τα αποτελέσματα της έλλειψης αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 2-4 εβδομάδες για κάποιες από αυτές τις βιταμίνες και συνήθως μειώνεται η ικανότητα άσκησης. Πλεονάζουσες ποσότητες αποβάλλονται στα ούρα και σε γενικές γραμμές θεωρούνται ακίνδυνες. Τα τρόφιμα δεν περιέχουν τοξικές ποσότητες υδατοδιαλυτών βιταμινών, αλλά οι μεγάλες δόσεις που περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικά επίπεδα

Βιταμίνη C

Τα ζώα και τα φυτά παράγουν τις δικές τους ποσότητες σε βιταμίνη (2, εκτός από τον άνθρωπο και μερικά άλλα ζώα. Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι γνωστή για τις ανώτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού, καθώς και για την προαγωγή της υγείας των αρθρώσεων. Επίσης συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και είναι σημαντική για τα υγιή νύχια, το δέρμα και τα μαλλιά. Βοηθάει στην απορρόφηση μερικών μορφών σιδήρου από τον εντερικό σωλήνα ενώ συμμετέχει και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψη της βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, τα οποία εκδηλώνονται με διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων, αδυναμία επούλωσης πληγών, αναιμία, απώλεια όρεξης και προβλήματα σε δέρμα, οστά και δόντια. Το ιπποφαές περιέχει κατά μέσο όρο 600 βιταμίνης C ανά 100gr των φρούτων και μπορεί να φτάσει έως 2750mg της βιταμίνης C ανά 100 gr των φρούτων. Το ποσοστό αυτό είναι εκπληκτικό, αν το συγκρίνουμε με άλλα φρούτα και λαχανικά τα οποία θεωρούνται κορυφαίες πηγές βιταμίνης Ο, όπως τα πορτοκάλια, το μπρόκολο και τα ακτινίδια.

Βιταμίνη Β12

Μόνο τα τρόφιμα που προέρχονται από ζωικούς οργανισμούς, όπως το γάλα, το συκώτι ή το κρέας περιέχουν βιταμίνη Β 12.  Στη συμβατική γεωργία, ωστόσο, καταστρέφεται από τα αντιβιοτικά τα οποία τροφοδοτούνται στα ζώα που στο κρέας δεν επιτρέπεται να περιέχουν βιταμίνη Β12 απολύτως. Πολύ πρόσφατες αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει πάλι την υψηλή περιεκτικότητα έως 60 μg βιταμίνης Β12 ανά 100 g δείγματος.

Φυλικό οξύ (Β9)

Η βιταμίνη αυτή εμπλέκεται στο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, επηρεάζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος και προστατεύει από διαταραχές του νευρικού σωλήνα. Έλλειψη παρατηρείται σε περίπτωση αλκοολισμού και συνδρόμου δυσσαπορόφησης. Η έλλειψη του φυλικού ή αλλιώς φολικού οξέος προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία και διαταραχές των λευκωκυττάρων. Το φυλικό οξύ πήρε το όνομα του από την λέξη «φύλλωμα» διότι βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. Άλλες καλές πηγές είναι τα εντόσθια, όπως το συκώτι και τα νεφρά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και μερικά φρούτα όπως το ιπποφαές, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες.

Θειαμίνη (Βι)

Η θειαμίνη γνωστή και ως βιταμίνη Βι είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των νευρώνων. Το ιπποαφαες είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη Βι και είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την παραγωγή ενέργειας. Συμπτώματα έλλειψης της θειαμίνης μπορούν να εκδηλωθούν μετά από αρκετές εβδομάδες. Σε αυτά περιλαμβάνονται απώλεια της όρεξης, πνευματική σύγχυση, μυϊκή αδυναμία και μυϊκούς πόνους.

Ριβοφλαβίνη (Β2)

Η ριβοφλαβίνη είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η ριβοφλαβίνη είναι σημαντική για την σύνθεση διάφορων ενζύμων, τα οποία συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη στα κύτταρα του σώματος. Επίσης, εμπλέκεται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και στη διατήρηση καλής υγείας του δέρματος. Η έλλειψη ριβοφλαβίνης εκδηλώνεται με προβλήματα στο δέρμα (γωνιακή χειλίτιδα, γλωσσίτιδα) σκασίματα στις γωνίες και ξηρό λεπιδώδες δέρμα στις γωνίες της μύτης, συμπτώματα που εμφανίζεται σε ελλείψεις αρκετών θρεπτικών συστατικών.

Ν ια σ ίν η (Β 3)

Η νιασίνη είναι γνωστή ως νικοτινικό οξύ, νικοτιναμίδη, ή βιταμίνη κατά της πελλάγρας. Η νιασίνη αποτελεί συστατικό 2 συνενζύμων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Το πρώτο συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας και το άλλο συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων, παράγωντας τη σύνθεση λιπιδίων στον οργανισμό. Αν και η έλλειψη νιασίνης ήταν συχνή στο παρελθόν ο εμπλουτισμός των τροφίμων με νιασίνη έχει περιορίσει στο ελάχιστο αυτό το πρόβλημα. Τα συμπτώματα της έλλειψης περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, διανοητική σύγχυση, απώλεια ενεργητικότητας και μυϊκή αδυναμία. Σοβαρή ανεπάρκεια οδηγεί στην πελάγρα, μία νόσο που χαρακτηρίζεται από σοβαρή δερματίτιδα, διάρροια και συμπτώματα ψυχικής διαταραχής. Το ιπποφαές περιέχει μεγάλα ποσοστά νιασίνης κυρίως λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Πυριδοξίνη (Β6)

Το ιπποφαές είναι πηγή πυριδοξίνης. Η πυριδοξίνη περιλαμβάνει τρεις φυσικές ουσίες που είναι όλες μεταβολικά και λειτουργικά ενεργές. Συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και την σύνθεση των μη απαραίτητων αμινοξέων, της αιμοσφαιρίνης, των λευκών αιμοσφαιρίων και νευροδιαβιβαστών. Η έλλειψη της προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία και δερματίτιδα, ενώ σε παιδιά μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Τα έλαια του ιπποφαούς είναι πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες. Οι λιποδιαλυτές είναι αυτές οι βιταμίνες που απορροφούνται από το γαστρεντερικό σύστημα με την παρουσία και συμμετοχή των λιπών. Η εναπόθεση τους γίνεται στο λιπώδη ιστό και έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες Α,D,Ε,Κ.

Βιταμίνη Ε

Το ιπποφαες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Η επιστήμη επιβεβαιώνει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η βιταμίνη Ε έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την καρδιαγγειακή υγεία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υποστήριξη της υγείας του προστάτη. Το ιπποφαές έχει 180 ιη§ βιταμίνης Ε ανά 100§ του φυτού, το οποίο είναι εξαιρετικό ποσοστό σε σύγκριση με τα αμύγδαλα και τα ηλιοτρόπια. Η περιεκτικότητα του ιπποφαούς σε βιταμίνη Ε (δ-άλφα-ίοεορύετοί) επίσης είναι 200% υψηλότερη από το έλαιο σίτου, 900% υψηλότερη από το έλαιο καλαμποκιού και 3500% υψηλότερη από το έλαιο σόγιας. Το δ-α-ΐοεορύετοί είναι η πιο ισχυρή μορφή βιταμινών Ε.

Βιταμίνη Α

Το πιο άφθονο καροτενοειδές στο ιπποφαές είναι το β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α προστατεύει τα σκούρα πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα από τον ήλιο και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, των οστών, των δοντιών, και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ιπποφαές είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βήτα-καροτίνης,επομένως είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Α. Το ιπποφαές περιέχει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α από τα καρότα.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι και αυτή μια βιταμίνη η οποία υπάρχει άφθονη στο ιπποφαές. Προωθεί την κανονική πήξη του αίματος κατά τη διάρκεια των τραυματισμών των αγγείων του αίματος. Η ιδιότητα του ιπποφαούς στην επούλωση των πληγών και στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην ύπαρξη αυτής της βιταμίνης. Το περιεχόμενό της ποικίλλει από 0.65-1.3mg/100gm από φρέσκους καρπούς, στο λάδι πολτού 59-64γπ£/100§ και 110 – 230γπ§/100§ στο σπορέλαιο, το οποίο είναι εκπληκτικό ποσοστό σε σύγκριση με αλλά φρούτα ή λαχανικά.

Βιταμίνη D

Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.

 

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Το έλαιο του Ιπποφαούς περιέχει:

– Ασβέστιο: σταθερότητα των οστών και δοντιών, μεταβίβαση μηνυμάτων στα νεύρα και τους μυς.

-Ιώδιο: συστατικό της αδρεναλίνης, κύρια ορμόνη των θυρεοειδών αδένων.

-Κάλιο: αφυδάτωση, ρύθμιση της πίεσης του αίματος και λειτουργία καρδιάς.

-Μαγνήσιο: συμμετέχει σε περισσότερες από 300 αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως ο ενεργειακός μεταβολισμός, οι μυϊκές συσπάσεις κ.λ.π.

-Νάτριο: αποθήκευση νερού. -Σελήνιο: προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.

-Σίδηρος: μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα και παραγωγή ενέργειας.

-Φώσφορο: συμπεριφορά όμοια του ασβεστίου.

-Χαλκό: συμπεριφορά όμοια του ψευδαργύρου.

-Χλώριο: ο πιο σημαντικός συνοδός του νατρίου και του καλίου, σχηματισμός υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. -Χρώμιο: μεταβολισμός υδατανθράκων, αυξάνει το σχηματισμό γλυκογόνου και εξοικονομεί γλυκογόνο κατά την διάρκεια της άσκησης.

-Ψευδάργυρος: ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος, επούλωση τραυμάτων και προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.

-β-Σιτοστερόλη (Sitosterol): η β-Σιτοστερόλη είναι και αυτό μια ουσία η οποία περιέχεται στο Ιπποφαές. Έχει τη δυνατότητα να διαλύει τα λίπη και είναι 30 φορές πιο ισχυρό από τη χολίνη.

Η περιεκτικότητα του ιπποφαούς σε ασβέστιο είναι η υψηλότερη τιμή (211,8 ιτι§/100 § νωπού καρπού), που ακολουθείται από μαγνήσιο (186,1 ιτιμ/ΙΟΟ ^ νωπού καρπού), κάλιο (165,1 ιη§/100 g νωπού καρπού).

Ωμέγα-η ή Λιπαρά Οξέα

Ωμέγα-η- Λιπαρά Οξέα είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το η χαρακτηρίζει τη θέση του πρώτου διπλού δεσμού από την καρβοξυλική ομάδα έναντι του Ωμέγα στο τέλος. Το ιπποφαές περιέχει αιθέρες λιπαρών ουσιών και γλυκερίνη υψηλής ποιότητας. Αποτελεί την υψηλότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Οι ποιότητα των λιπαρών οξέων καθορίζεται από την σύσταση των ωμέγα, οι οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή χάρη στα λιπαρά των ωμέγα που περιέχει στις σωστές αναλογίες. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του όλα αυτά τα λιπαρά οξέα, έτσι θα πρέπει να χορηγούνται πάντα από το περιβάλλον. Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες Ωμέγα -η- Λιπαρά Οξέων:

  1. Ωμέγα -3- Λιπαρά Οξέα:

Λινολενικό οξύ C 18:3 Ονομασία Λιπιδίου: Μεθυλολινολενικός εστέρας (ω-3)

  1. Ωμέγα -6- Λιπαρά Οξέα: Λινολεϊκό Οξύ C 18:2 Ονομασία Λιπιδίου: Μεθυλολινολενικός εστέρας (ω-6)
  2. Ωμέγα -7- Λιπαρά Οξέα: Παλμιτολεϊκό Οξύ C 16:1 Ονομασία Λιπιδίου: Μεθυλοπαλμιτολεϊκός εστέρας (ω-7)
  3. Ωμέγα -9- Λιπαρά Οξέα: Ελαϊκό Οξύ C 18:1 Ονομασία Λιπιδίου: Μεθυλοελαϊκός εστέρας (ω-9)

Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up