Όλα πρέπει να γνωρίζεις για τα αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι γνωστό σε όλους μας οτι αποτελούν ένα νόστιμο και χαμηλό σε θερμίδες σνακ. Όμως ποια είναι τελικά η σωστή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση; Πόσες θερμίδες “φορτωνόμαστε” από τα αποξηραμένα φρούτα; Γιατι είναι τόσο γλυκά; Μήπως περιέχουν τελικά ζάχαρη; Σε όλες αυτές τι εύλογες απορίες μας, μας απάντησε η διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη. Παρακάτω ακολουθούν 6 πληροφορίες για τα αποξηραμένα φρούτα που είναι χρήσιμο να τις γνωρίζεις.
- Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πολυφαινολών και τανίνων καθώς και διαφόρων ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.
- Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και προσφέρουν ενέργεια. Κυρίαρχα σάκχαρα που περιέχουν είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη.
- Παρόλο που είναι πολύ γλυκά και πλούσια σε σάκχαρα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλού γλυκαιμικού φορτίου. Προσομοιάζουν στα φρέσκα φρούτα.
- Η μερίδα είναι περίπου 30-40 γρ.
(περίπου 3 μικρά αποξηραμένα σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα) και αποδίδει περίπου 100 θερμίδες.
- Επειδή κατά την αποξήρανση χάνουν την υγρασία τους, για να μπορέσουμε να αντλήσουμε τα οφέλη των φυτικών ινών στο γαστρεντερικό σύστημα, πρέπει να τα καταναλώσουμε μαζί με άφθονο νερό.
- Προτιμάμε τα αποξηραμένα φρούτα που η αποξήρανση έχει γίνει με φυσικό τρόπο. Διαβάζουμε πάντα την ετικέτα και αποφεύγουμε αυτά που έχουν αποξηρανθεί με τεχνητά μέσα και περιέχουν συντηρητικά όπως τα θειώδη. Προτιμάμε αυτά που δεν αναφέρετε στην ετικέτα προσθήκη ζάχαρης ή φυτικών ελαίων.