Τι λένε οι διατροφολόγοι για το Matcha tea

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η εποχή που διανύουμε μας οδηγεί αναμφισβήτητα στην αναζήτησή υγιεινών τρόπων ζωής. Όλη αυτή η περιπέτεια της πανδημίας μας έχει κάνει να αναθεωρήσουμε πάρα πολλές από τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες προκειμένου να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να νιώσουμε την απόλυτη ευεξία. Ακόμα και εκείνοι που μέχρι χθες δεν παραδέχονταν τα super foods έχουν μπει πλεον σε μια διαδικασία αναζήτησης και δοκιμάζουν οτι απλόχερα μας έχει προσφέρει η φύση. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο που ο κόσμος έχει πλέον συστηθεί με τις σούπερ τροφές φαίνεται πως μια νέα κατηγορία έρχεται για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας. Ειναι αυτή των super drinks. Προφανώς και είναι πολλά τα συστατικά που μπορεί να περιέχει ένα ποτό για να θεωρηθεί super drink ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Ένα από τα βασικά είναι το matcha tea, το θαυματουργό τσάι όπως το αποκαλούν που όταν το γνωρίσεις δεν το αλλάζεις με τίποτα. Η Κλινική διαιτολόγος – Αθλητική διατροφολόγος, Επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ» Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας εξηγεί για το συγκεκριμένο τσάι είναι αγαπημένη συνήθεια πληθώρα ατόμων σε όλο τον κόσμο.

“Το Matcha είναι μία λεπτή αλεσμένη σκόνη που προέρχεται από τα τρυφερά φύλλα θάμνων του πράσινου τσαγιού Camellia sinensis. Το τσάι καθώς και η γεύση που δίνει στα τρόφιμα, απολαμβάνεται από πληθώρα ατόμων σε όλο τον κόσμο. Συγκριτικά με το παραδοσιακό πράσινο τσάι η παραγωγή Matcha απαιτεί τα φύλλα του τσαγιού να προστατεύονται από το φως του ήλιου. Η σκίαση οδηγεί σε αύξηση της καφεΐνης και των συνολικών ελεύθερων αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της θεανίνης (ένωση που προάγει την χαλάρωση). Χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνηC), ωστόσο η συγκέντρωση αυτών των ουσιών εξαρτάται από τον χρόνο συγκομιδής καθώς και από τη θερμοκρασία του νερού κατά την προετοιμασία του τσαγιού. Από μελέτη παρατηρήθηκε ότι υψηλότερες τιμές σε αντιοξειδωτικές ουσίες υπήρχαν όταν το τσάι προετοιμαζόταν σε νερό 90ο C”.

Φαίνεται πως το matcha tea διεκδικεί επάξια μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα super drinks και η διατροφολόγος μας εξηγεί τον λόγο.

“Διάφορες χώρες έχουν στην κουλτούρα τους το τσάι, γενικά, και το Ιαπωνικό τσάι Matcha έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία, το Matcha έχει μακρά ιστορία για τη χρήση του σε διάφορους ιατρικούς σκοπούς. Υπάρχουν υποψίες ότι έχει διάφορα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, αλλά λίγα επιστημονικά δεδομένα έχουν υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό. Μελέτη από ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία έδειξε ότι η αγχώδης συμπεριφορά σε ποντίκια μειώνεται μετά την κατανάλωση σκόνης Matcha ή εκχυλίσματος Matcha. Αντίστοιχη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές, όπου επιβεβαιώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 3g matcha σε 500ml νερού, είχαν μειώσει το άγχος συγκριτικά με όσους κατανάλωναν placebo. Τα κατευναστικά αποτελέσματά του φαίνεται να οφείλονται σε μηχανισμούς που ενεργοποιούν τους υποδοχείς ντοπαμίνης D1 και τους υποδοχείς σεροτονίνης 5-ΗΤ1Α, οι οποίοι σχετίζονται στενά με άγχος”.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να το απολαύσεις. Αν δεν θέλεις να μπεις στη διαδικασία να το παρασκευάσεις μπορείς να το απολαύσεις σε μορφή αναψυκτικού που θα το βρεις  στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αν πάλι θέλεις να βιώσεις την ιεροτελεστία παρασκευής  του σε μορφή ροφήματος μπορείς να το αγοράσεις σε μορφή σκόνης.  Ακόμα και σε γεύση παγωτού θα το βρεις…

“Το matcha εκτός από την χρήση του ως ρόφημα τσαγιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες γαστρονομικές συνταγές. Η ανάμιξή του με γάλα και ζάχαρη σαν ρόφημα είναι η πιο συνηθισμένη καθώς και η ανάμιξή του με αλάτι για να δώσει γεύση στο φαγητό. Πλέον χρησιμοποιείται και στον Δυτικό κόσμο σε σοκολάτες, γλυκά, μους και παγωτό πράσινου τσαγιού. Το παγωμένο γιαούρτι matcha που πωλείται στα καταστήματα, μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι χρησιμοποιώντας το κλασσικό γιαούρτι. Τέλος χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων καφέ, για να δώσει γεύση σε πολλά ποτά όπως κρύα ροφήματα, milkshakes και smoothies”. μας εξηγεί η Ειρήνη Μπαμπαρούτση

Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Ph.D. 
Κλινική διαιτολόγος – Αθλητική διατροφολόγος,
Επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ»

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up