Οι ασκήσεις γυμναστικής που θα σας ανακουφίσουν από το αυχενικό σύνδρομο

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Πόσες φορές δεν έχετε αισθανθεί έντονο πόνο ή κάψιμο στην περιοχή του αυχένα και αναζητάτε τρόπους να τον ανακουφίσετε; Συχνά μάλιστα, η δυσφορία αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ζαλάδα ακόμα και μούδιασμα στα χέρια, συμπτώματα που σίγουρα δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας.

Το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί σήμερα μία πολύ συχνή πάθηση που οφείλεται σε διάφορες εκφυλιστικές αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής μας στήλης, ενω μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η κακή στάση του σώματος, το έντονο στρες και η πολύωρη παραμονή μπροστά στον υπολογιστή ή ακόμα και στο κινητό μας τηλέφωνο, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η γυμνάστρια Άντα Μακρή που είναι δασκάλα Yoga  και pilates μας δίνει ορισμένες σημαντικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους του αυχενικού συνδρόμου.

” Παθολογική ή μη, όποια κι αν είναι η αιτία παρουσίασης του αυχενικού συνδρόμου, το μόνο σίγουρο  είναι ότι ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο, ακόμα και στη νεαρή ηλικία των 18. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έφηβοι που τελειώνουν το σχολείο, έχουν συχνά έντονους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, κυρίως εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος και το συνεχές σκύψιμο του κεφαλιού, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η δυσφορία μπορεί να δυσκολέψει κατά πολύ την καθημερινότητα, ακόμα και να προκαλέσει μείωση της αποδοτικότητας στο χώρο της εργασίας, ιδιαίτερα στις μέρες των έντονων εξάρσεων.

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται κάθε φορά από την αιτία του προβλήματος και ποικίλει από τις απλές ασκήσεις και τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας, μέχρι τη φαρμακευτική αγωγή, τη χρήση κολάρου και τη χειρουργική επέμβαση.

Παρόλα αυτά, κάποιες γενικές οδηγίες και συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποσυμφορήσετε την περιοχή του αυχένα, να ενεργοποιήσετε τις μυικές ομάδες της αυχενικής μοίρας και να ανακουφιστείτε από την ενόχληση. Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα του αυχενικού συνδρόμου, τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον αυχένα και την πλάτη σας σε υγιή κατάσταση.

ΜΗΝ κάνετε απότομες και βίαιες κινήσεις με τον αυχένα σας.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ άμεσα να γυμνάζεστε με μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν κραδασμούς ή έντονες κινήσεις. Προτιμήστε το pilates και την κολύμβηση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, διατηρήστε ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ, είτε κάθεστε στο γραφείο σας και δουλεύετε, είτε περπατάτε στο δρόμο, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας. Συγκεκριμένα, κρατείστε ίσια την πλάτη σας, χαλαρούς τους ώμους σας και μακρύ το κεφάλι σας, σαν να φοράτε κολάρο (συχνά στα μαθήματα pilates, λέω στους μαθητές μου να ψηλώνουν το κεφάλι, σαν να τους τραβάνε από τα μαλλιά!).

ΜΗ ΜΕΝΕΤΕ πολλές ώρες ΣΚΥΦΤΟΙ πάνω από την οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πολύωρη χρήση του κινητού με σκυφτό κεφάλι προς την οθόνη, επιβαρύνει σημαντικά την αυχενική μοίρα.

Προσπαθείστε να ΜΗΝ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ βαριές τσάντες στον ώμο σας, γιατί στραβώνει η σπονδυλική στήλη και ασυναίσθητα σηκώνετε τον ώμο σας και δημιουργείται ένταση στην περιοχή του αυχένα.

Βρείτε λίγη ώρα μέσα στην ημέρα για να ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ. Μερικές διατάσεις και ασκήσεις για τη σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τον αυχένα, θα σας ανακουφίσουν άμεσα από τον έντονο πόνο, ενώ μακροπρόθεσμα θα δυναμώσουν τις μυικές ομάδες αυτών των περιοχών, γεγονός που θα βελτιώσει τη συνολική σας κατάσταση.

Ευχαριστούμε τη γυμνάστρια Άντα Μακρή – Δασκάλα yoga και pilates

photo by rawpixel

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up