6 Φυσικοί τρόποι να βοηθήσουμε την καρδιά μας

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

“Στεφανιαία” σημαίνει γύρω από την καρδιά. Η στεφανιαία νόσος (CAD) εμφανίζεται όταν τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία γύρω από την καρδιά σας είναι άρρωστα. Η ασθένεια επηρεάζει επίσης την ίδια την καρδιά, επομένως είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η σοβαρή βλάβη, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Τι είναι η ασθένεια στεφανιαίας αρτηρίας;

Η ασθένεια στεφανιαίας αρτηρίας (CAD) αναφέρεται στη συσσώρευση πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες σας. Η κηρώδης πλάκα σχηματίζεται όταν η χοληστερόλη (μια μορφή λίπους) συσσωρεύεται και αρχίζει να εμποδίζει τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος καθώς περνά μέσα από τις αρτηρίες σας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ροή αίματος μέσω των αρτηριών σας και ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης αυξάνεται.

Τι είναι η καρδιακή νόσος;

Μπορεί να έχετε ακούσει επίσης τον όρο στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD). Το CHD είναι αποτέλεσμα στεφανιαίας νόσου. Το CHD αναφέρεται σε αυτό που μπορεί να συμβεί στην καρδιά σας μετά την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Το CAD ονομάζεται επίσης ισχαιμική καρδιοπάθεια ή ισχαιμία.

Η CAD ή η ισχαιμία είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη.

Αρκετοί τύποι προβλημάτων μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα του CAD:

Σταθερή στηθάγχη – Σταθερή στηθάγχη είναι ο θωρακικός πόνος ή η δυσφορία που προκαλείται από την κακή ροή του αίματος μέσω των στεφανιαίων αρτηριών στον καρδιακό μυ. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να μην είναι πολύ έντονος ή πολύ συχνός.

Ασταθής στηθάγχη – Αυτή η μορφή στηθάγχης είναι πιο επικίνδυνη από τη σταθερή στηθάγχη, γιατί συμβαίνει όταν το μπλοκάρισμα στις αρτηρίες σας φτάνει στο σημείο που η καρδιά σας δεν έχει αρκετό οξυγόνο. Η ασταθής στηθάγχη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Καρδιακή προσβολή (που ονομάζεται επίσης έμφραγμα του μυοκαρδίου) – Αυτό συμβαίνει όταν εμποδίζεται η ροή του στεφανιαίου αρτηριακού αίματος σε ένα τμήμα του καρδιακού μυός. Η πληγείσα περιοχή του καρδιακού μυός αρχίζει να πεθαίνει. Η καρδιαγγειακή ασθένεια (καρδιά και αιμοφόρο αγγείο) με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Ξαφνικός καρδιακός θάνατος – Αυτός είναι ένας άλλος όρος για ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος προκαλείται από μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, που ονομάζονται αρρυθμίες. Το CAD είναι η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης. Το ογδόντα τοις εκατό των αιφνίδιων περιπτώσεων καρδιακού θανάτου συνδέονται με το CAD. Μια προηγούμενη καρδιακή προσβολή σας θέτει επίσης σε κίνδυνο για τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο.

Σημάδια & συμπτώματα

Η ισχαιμική καρδιακή νόσος γίνεται πιο σοβαρή όσο μεγαλώνει ο αποκλεισμός στις στεφανιαίες αρτηρίες σας. Το μπλοκάρισμα στις αρτηρίες είναι επίσης γνωστό ως αθηροσκλήρωση. Βλέπετε αμέσως γιατρό εάν έχετε κάποιο από αυτά τα γενικά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή λειτουργία:

Δύσπνοια – Καθώς το μπλοκάρισμα στις στεφανιαίες αρτηρίες σας μεγαλώνει, ο καρδιακός μυς σας δεν αντλεί επίσης. Εάν η καρδιά σας δεν αντλείται αρκετά για να παρέχει στο σώμα σας υγιή, πλούσια σε οξυγόνο αίμα, μπορεί να έχετε πρόβλημα να αναπνέετε καλά.

Πόνος στο στήθος σας – που ονομάζεται επίσης στηθάγχη. Ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος σας είναι συνήθως στην αριστερή ή τη μεσαία πλευρά του στήθους σας ή μερικές φορές στον ώμο. Ο πόνος μπορεί επίσης να έρθει όταν είστε σε σωματική ή συναισθηματική δυσφορία. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πόνους στο σαγόνι, το λαιμό, το χέρι ή την πλάτη.

Η στηθάγχη μπορεί να συγχέεται με δυσπεψία (δυσπεψία) ή καούρα.

Συμπτώματα της στηθάγχης

Άλλα συμπτώματα στηθάγχης περιλαμβάνουν:

Βαριά αίσθηση στο στήθος

Αίσθημα πίεσης

Κάψιμο

Καύση

Αίσθηση πληρότητας στο στήθος

Ακραία κόπωση μετά από άσκηση ή άλλη έντονη δραστηριότητα (για παράδειγμα, μεταφέροντας βαριά κιβώτια ενώ κινείστε). Μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι όταν κάνετε σωματικές δραστηριότητες, επειδή η καρδιά σας δεν αντλείται αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, όπως συνέβαινε.

Αδυναμία – Μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι ή μουδιασμένοι στο χέρι ή στην περιοχή των ώμων ή με άλλους τρόπους.

Ζάλη – Μπορεί να αισθανθείτε ανίκανος να σταθείτε σε σταθερή θέση.

Ναυτία και έμετος – Η ναυτία και ο έμετος μπορεί να σχετίζονται με τον πόνο των καρδιακών μυών.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων μπορούν να συνεχίσουν να βλάπτουν την καρδιά σας. Εάν μια στεφανιαία αρτηρία αποκλείσει εντελώς, αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 Πόνος στον ώμο ή στον βραχίονα σας

Αίσθημα βάρους, πίεση και πόνος στο στήθος σας

Πόνος στο σαγόνι ή στο λαιμό σας

Πόνος στην πλάτη ή στο στομάχι

Δυσκολία στην αναπνοή

Ιδρώτας

Κρύος ιδρώτας

Ναυτία

Ζάλη

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν διαφορετικά σημεία από ό, τι οι άνδρες, όπως ο πόνος στην πλάτη ή ο πόνος της γνάθου, η δύσπνοια ή η ναυτία και ο έμετος.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου είναι δυνατή. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας με φυσικές θεραπείες καθώς και συμβατική θεραπεία.

 

6 φυσικοί τρόποι για να σας βοηθήσουμε να ανακτήσετε από το CAD

 Όπως μας εξηγεί  ο Χρήστος Τσεκούρας Nutritional Therapist – Physical Therapist. υπάρχουν  πολλοί φυσικοί τρόποι που μπορείτε να ανακουφιστείτε για την περίπτωση CAD. Η θεραπεία στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει αρκετές φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε: Βέβαια σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε  και τη συμβουλή του γιατρού σας. 

 

 1. Να τρώτε υγιεινά

Επειδή τα επίπεδα LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) επηρεάζουν την υγεία σας, θα πρέπει να προσθέσετε τρόφιμα στη διατροφή σας που έχουν χαμηλή χοληστερόλη. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες είναι επίσης μια μεγάλη προσθήκη στη διατροφή σας. Πρέπει να αποφύγετε τα κορεσμένα ή υδρογονωμένα λίπη, επειδή τα κορεσμένα λίπη μπορούν να μετατραπούν σε χοληστερόλη. Εδώ είναι μερικά τρόφιμα για να προσθέσετε και μερικά πρέπει να αποφύγετε την υγεία των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτές οι τροφές είναι επίσης καλές για σας εάν έχετε διαβήτη.

Προσθέστε στη διατροφή σας:

Ολόκληροι κόκκοι, ψωμιά ολικής αλέσεως και δημητριακά

Φασόλια, ρεβίθια

Χωρίς λίπη ή 1 τοις εκατό γάλα

Ακατέργαστα ή μαγειρεμένα φρούτα με γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Ψάρι

Το σκόρδο ως συστατικό μαγειρικής

Μέσες ποσότητες ξηρών καρπών

Ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες όταν μαγειρεύετε

 

Αφαιρέστε από τη διατροφή σας:

 

Μεγάλες ποσότητες ελαίων, ειδικά έλαια καλαμποκιού και φυστικιών.

Τηγανητά τρόφιμα, όπως τσιπς πατάτας, πατάτες τηγανητές και άλλα τρόφιμα

Βούτυρο και μαργαρίνη

Κρόκοι αυγών

Πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος

Τρόφιμα ψημένα σε βούτυρο, τυρί ή κρέμα γάλακτος (συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών)

Μπέικον, λουκάνικα και κρέατα οργάνων, όπως το συκώτι

Ζαχαρώδη επιδόρπια και καραμέλες. τρώτε μικρότερες μερίδες επιδόρπιο.

 

 1. Χαμηλότερη χοληστερόλη με άσκηση

Η άσκηση όλων των ειδών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη LDL. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας και στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Η ενεργός δράση βοηθά επίσης στη βελτίωση άλλων παραγόντων αθηροσκληρωτικού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το άγχος και διάφοροι άλλοι παράγοντες που προάγουν τους θρόμβους αίματος. Ελέγξτε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης για να βεβαιωθείτε ότι η καρδιά σας και άλλα συστήματα είναι έτοιμα.

Η άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να αναπνέετε γρηγορότερα (αερόβια άσκηση) είναι πολύ χρήσιμη. Παραδείγματα:

Περπάτημα – αυτό είναι στην κορυφή πολλών λιστών για άσκηση που ωφελεί το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Περπατήστε δύο με τρία μίλια κάθε μέρα που μπορείτε.

Χαλαρό τζόκινγκ

Ποδηλασία

Κολύμπι

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε το πρόγραμμα άσκησής σας πιο χαρούμενο και επιτυχημένο:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια άσκηση που πραγματικά σας αρέσει

Άσκηση με μουσική

Άσκηση με έναν φιλο που βρίσκεται στο επίπεδο δραστηριότητάς σας

Προγραμματίστε πώς και πότε θα ασκηθείτε.

Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη δραστηριότητα στην μέρα σας, κάνοντας διαλείμματα από το γραφείο σας και περπατώντας ή κάνοντας γιόγκα ή χορό.

 1. Χάστε βάρος

Σε αρκετές μελέτες, ένα καθορισμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους συνδέθηκε με βελτιωμένα αποτελέσματα για ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Σε μια μελέτη, μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και ένα πρόγραμμα άσκησης ήταν ίσες όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους ασθενείς να αυξήσουν την καρδιακή ροή αίματος.

 

Με έναν υγιή συνδυασμό συμβουλών διατροφής και άσκησης από τους παραπάνω, θα πρέπει να αρχίσετε να χάσετε βάρος. Συζητήστε με το γιατρό σας κάθε φορά που ξεκινάτε μια νέα δίαιτα ή πρόγραμμα άσκησης.

 1. Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος μπορεί να καταστρέψει την καρδιά σας. Αν είστε συχνά υπό άγχος, πιθανότατα θα έχετε καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στο στήθος ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Το άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση σε ανθυγιεινά επίπεδα. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει τις επιδράσεις του χρόνιου στρες καθώς σχετίζεται με τη φλεγμονώδη πλευρά της αθηροσκλήρωσης.

Ευτυχώς, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα τακτικά προγράμματα μείωσης της πίεσης με βάση την ευαισθησία και του διαλογισμού για τη μείωση του στρες έχουν βελτιώσει την υγεία των ασθενών με αθηροσκλήρωση. Η μείωση του άγχους άλλων ειδών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Υγιείς συνήθειες μπορούν να έρθουν στη διάθεσή σας σε περιόδους πίεσης:

Άσκηση

Λέγοντας όχι στην καφεΐνη

Λέγοντας όχι στο αλκοόλ

Κάνοντας ένα καλό ύπνο

Διαλογισμός ή προσευχή

Περάστε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή κατοικίδια ζώα.

 1. Σταματήστε το κάπνισμα

Οι χημικές ουσίες στον καπνό τσιγάρων βλάπτουν τα κύτταρα του αίματός σας. Μπορούν επίσης να βλάψουν τη λειτουργία της καρδιάς σας και τη δομή και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ένα άλλο αίτιο για τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικές προσεγγίσεις για να σταματήσετε το κάπνισμα:

Γιόγκα

Ασκηση

Μεσαιωνικό διαλογισμό

Υπνωση

Tai Chi

Γράφοντας ένα σχέδιο εγκατάλειψης

 1. Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες και άγχους σας και κάποια στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι μπορείτε να επηρεάσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα με αρωματοθεραπεία επίσης. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέσω της χαλάρωσης. Μόνο σύντομες περίοδοι αναπνοής σε αιθέριο έλαιο ήταν χρήσιμες. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα οσφρητικά έλαια για περισσότερο από μία ώρα μπορεί να είναι επιβλαβή.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα:

Βασιλικός – εκχύλισμα από φύλλα βασιλικού δείχνει πιθανότητα μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, όπως έχει αποδειχθεί σε πρόσφατη μελέτη σε ζώα.

Cassia – Έρευνα από άλλη μελέτη σε ζώα δείχνει ότι το εκχύλισμα λουλουδιών cassia μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ αυξάνει την ινσουλίνη.

Το φασκόμηλο Clary – Έρευνες από την Κορέα δείχνουν ότι οι ατμοί από τα λευκά ροζ λουλούδια αυτού του ευρύφυτου θάμνου είναι αποτελεσματικοί στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ο κορυφαίος αριθμός σε ανάγνωση πίεσης αίματος).

Cypress – Το Cypress oil που χρησιμοποιείται στο μασάζ αρωματοθεραπείας παρέχει βραχυπρόθεσμη χαλάρωση και ανακούφιση από την κόπωση.

Λεβάντα – Έρευνα για το λάδι λεβάντας διαπίστωσε ότι παράγει μια γενική ήρεμη και χαλαρή διάθεση όταν εισπνέεται.

Μαντζουράνα – Όταν εισπνέεται, το λάδι από αυτό το βότανο μειώνει την αρτηριακή πίεση.

 

 1. Εξετάστε τη λήψη γλυκοζαμίνης

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2019 στο BMJ βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι η συχνή χρήση συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης, που συνήθως λαμβάνεται για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, μπορεί επίσης να σχετίζεται με τους χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD). Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη, η συνήθης χρήση γλυκοσαμίνης συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικών εκδηλώσεων CVD και με 9 έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεμονωμένων καρδιαγγειακών συμβάντων. Οι προστατευτικές επιδράσεις της γλυκοζαμίνης στις εκβάσεις CVD ήταν ακόμη ισχυρότερες μεταξύ των σημερινών καπνιστών.

Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 466.000 συμμετέχοντες χωρίς καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης από το 2006 έως το 2010 και παρακολούθησε τη χρήση συμπληρωμάτων τους. Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες και πάλι το 2016. Διαπιστώθηκε ότι μετά από προσαρμογή για ηλικία, φύλο, δείκτη σωματικής μάζας, φυλή, παράγοντες τρόπου ζωής, διαιτητικές προσλήψεις, χρήση ναρκωτικών και άλλες συμπληρωματικές χρήσεις, η χρήση γλυκοζαμίνης συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερo τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, το θάνατο CVD, την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η γλυκοζαμίνη είναι μια κρυσταλλική ένωση που βρίσκεται μέσα στον συνδετικό ιστό και στον χόνδρο. Είναι κατασκευασμένη από αλυσίδες σακχάρων και πρωτεϊνών που συνδέονται μεταξύ τους. Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των ενηλίκων που ζουν στην Ουάσινγκτον και την Αυστραλία καταναλώνουν καθημερινά συμπληρώματα γλυκοζαμίνης, καθώς αυτό το δημοφιλές συμπλήρωμα διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή στις χώρες αυτές και είναι γνωστό ότι βοηθά στον πόνο των αρθρώσεων. Τα αναδυόμενα στοιχεία έχουν συνδέσει τη χρήση γλυκοζαμίνης με όχι μόνο μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις και τώρα πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων / αθηροσκλήρωσης, αλλά και μειωμένη θνησιμότητα, μειωμένη φλεγμονή και παρατεταμένη διάρκεια ζωής (σύμφωνα με μερικές μελέτες σε ζώα).

Πώς μπορεί η γλυκοζαμίνη να προστατεύσει την καρδιά και τις αρτηρίες; Τα στοιχεία από τη μελέτη της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) έδειξαν ότι η γλυκοζαμίνη συνδέεται με μια στατιστικά σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων της αντιδραστικής πρωτεΐνης του C, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής, παίζοντας έτσι προληπτικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της CVD. Η γλυκοζαμίνη φαίνεται επίσης να μιμείται τις προστατευτικές επιδράσεις μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, καθώς μπορεί να μειώσει τη γλυκόλυση (κατανομή της γλυκόζης από τα ένζυμα) και να αυξήσει την κατανομή των πρωτεϊνών.

Προφυλάξεις

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να προστατευθείτε από τη στεφανιαία νόσο, τα συμπτώματά της και τις επιπλοκές:

Πηγαίνετε στο γιατρό σας με πόνο, δύσπνοια ή σοβαρά καρδιακά συμπτώματα. Μην περιμένετε σοβαρό πόνο στο στήθος – οι επιπλοκές του CAD μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Μάθετε το ιστορικό της καρδιάς της οικογένειάς σας το συντομότερο δυνατόν, ειδικά εάν υπάρχει ξαφνικός καρδιακός θάνατος στους συγγενείς σας.

Δοκιμάστε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας και κάντε ό, τι μπορείτε για να μειώσετε τη χοληστερόλη LDL με φυσικές θεραπείες ή με φάρμακα. φροντίστε να το κάνετε κάτω από την επίβλεψη του γιατρού.

Εξεταστείτε για το prediabetes και τον διαβήτη. Γνωρίστε τα επίπεδα γλυκόζης σας. Η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη γλυκόζη του αίματος.

Δείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα ή πρόγραμμα άσκησης.

Σταματήστε το κάπνισμα εάν είναι δυνατόν και μειώστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε.

Κεντρικά σημεία ασθένειας στεφανιαίας αρτηρίας

Η στεφανιαία νόσο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και καρδιακές προσβολές.

Οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις μπορεί να επιτεθούν ήσυχα ή μπορεί να εμφανιστούν με πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Μάθετε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα καρδιακής νόσου που σχετίζονται με το CAD και μην τα αγνοείτε.

 

Το CAD είναι συχνότερο σε άνδρες, ηλικιωμένους, διαβητικούς και καπνιστές.

Η διατροφή και η άσκηση κάνουν τη διαφορά στην υγεία των αρτηριών σας.

Αποφεύγοντας το στρες, βρίσκοντας τρόπους για να ηρεμήσετε τον εαυτό σας και να βελτιώσετε τον ύπνο είναι επίσης τρόποι για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε το CAD.

 

Χρήστος Τσεκούρας Nutritional Therapist – Physical Therapist

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • chat
  Προσθήκη σχολίου
  keyboard_arrow_up